Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

Od razu zastrzegam – pomysł na przepis nie jest do końca autorski. Ideę dodania wanilii do warzyw przejęłam od koleżanki z pracy, resztę jednak stworzyłam już sama tego dnia, gdy napadła mnie niespodziewana chęć na coś „na słodko”. Niespodziewana, bo takich zachcianek raczej nie miewam – miesiące (a właściwie już lata) bez cukru zrobiły swoje. Pospieszyłam zatem do sklepu po zapas korzeniowych warzyw z zamiarem ugotowania – uwaga – słodkiej zupy. Sama nie do końca byłam przekonana co do rezultatu, tym bardziej więc (i z zupełnie czystym sumieniem) mogę Wam napisać – polecam! To, co uzyskałam, to coś pomiędzy kremem a puree, o intensywnym aromacie warzyw, imbiru, przypraw. W pełni zaspokaja nie tylko głód, ale i ciągoty na słodkości.

Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duży seler
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 400 ml rosołu + 2 ziela angielskie i 4 ziarna pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • do podania: natka pietruszki i sezam
  1. Pietruszkę i seler obrałam, pokroiłam razem z selerem naciowym na kilka kawałków, zalałam rosołem, dodałam ziele angielskie i pieprz. Gotowałam na małym ogniu, aż zmiękły. Gdyby zbyt dużo płynu się wygotowało, można dodać wody
  2. Całość przestudziłam. Zmiksowałam dokładnie, razem z zielem angielskim i pieprzem.
  3. Dodałam ziarenka z przeciętej laski wanilii i resztę przypraw.
  4. Imbir obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach. Dodałam do kremu
  5. Czosnek, po obraniu, przecisnęłam przez praskę i dodałam do zmiksowanych warzyw.
  6. Całość gotowałam na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Podawałam z natką pietruszki i sezamem

Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem

Komentarze do wpisu

  1. kikaki

    Moj syn jest na GAPS diecie i nawet pietruszki nie moze jesc… Ale za pomysl dziekuje, zrobie sobie tak dynie.

  2. Daria (Kreatornia Zmian)

    Przepis zaskakujący. Super, zupa z warzyw zaspokaja chęć na słodkości :)

  3. Żaneta

    Co tu zajrzę to nowe zaskoczenie.. Na to bym nigdy nie wpadła no ale ja beztalencie kulinarne jestem ;) Ja dodaję cynamon zmieszany z wanilią do jajecznicy i tez mam substytut słodyczy. Czekam na jakieś dania obiadowe z jajek bo je kocham miłością szaloną..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *