
Błonnik – czy jest ważny?
Błonnik to węglowodan występujący w pokarmach roślinnych. Nie jest trawiony ani wchłaniany przez organizm, ale może poprawić trawienie i zapobiec zaparciom. Wykazano również, że błonnik obniża poziom cholesterolu i pomaga czuć się sytym – to dwa powody, dla których osoby stosujące diety bogate w błonnik są zazwyczaj szczuplejsze i mają niższe BMI.
Aby uzyskać zalecaną dzienną dawkę błonnika, należy spożywać co najmniej pięć porcji owoców lub warzyw, trzy porcje pełnych ziaren, dwie porcje roślin strączkowych (soczewicy, fasoli), jedną uncję (około dwóch łyżek stołowych) orzechów oraz dwie łyżki nasion każdego dnia. Jeśli masz problemy z osiągnięciem tych celów, spróbuj dodać więcej różnorodności do swojej diety:
- Spróbuj różnych rodzajów produktów – kolory wskazują, ile witamin zawierają!
- Zamień białe pieczywo, takie jak Wonder Bread® Original White™ na pełnoziarniste, takie jak Nature’s Own® 100% Whole Wheat™ Country Loaf, aby uzyskać więcej błonnika bez utraty smaku.